Hoe kook ik de perfecte aardappelen

- VOLGENS JEROEN MEUS -

Zet de aardappelen op in genoeg (veel) gezouten, koud water (geschild of niet, dat maak je zelf uit).

Breng het water aan de kook zonder het vuur op het absolute maximum te zetten. Kies eerder voor een middelmatig vuur.

Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar, test dit af en toe door er eens in te prikken met een vleesvorkje of een aardappelmesje. Wanneer de aardappelen vanzelf van het mesje glijden zijn ze gaar. Giet de aardappelen onmiddellijk af.

Hoeveel gram aardappelen moet ik voorzien per persoon

- VOLGENS JEROEN MEUS -

Voor een normale portie aardappelen reken je best zo’n 200 gram. Uiteraard zullen de liefhebbers van onze populaire ‘patatten’ of grote eters wellicht wat meer van de knollen op hun bord willen zien liggen. Wie gaat voor een gezonde evenwichtige maaltijd, vult ongeveer een kwart van de totale maaltijd in met aardappelen. Een extra aardappel kan geen kwaad. Het is vooral belangrijk om rekening te houden met de bereidingswijze. Een simpele gekookte aardappel kan je in dat opzicht niet vergelijken met een portie friet.

meer info op: dagelijksekost.een.be

Image by Monika Grabkowska